Aktualności i przepisy BHP

Artykuły dotyczące tematyki przepisów BHP i szkoleń BHP.

Posiłki profilaktyczne dla pracowników - zmiany w Rozporządzeniu

Posiłki profilaktyczne dla pracowników – zmiany w Rozporządzeniu

W lipcu 2019r. weszło w życie rozrządzenie Rady Ministrów zmieniające Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów. Zmianie uległ jeden paragraf, który znacznie uprościł życie przedsiębiorcom, pozwalając im na dostarczanie posiłków dla pracowników w inny sposób niż tylko wskazany w poprzednich przepisach. Pozostałe przepisy pozostają w mocy.

Przeczytaj więcej »
Nietrzeźwy pracownik - co może pracodawca?

Kontrola trzeźwości – co może pracodawca?

Wielu pracodawców (nie tylko z Warszawy, ale również z mniejszych miejscowości, m.in. Grodziska Mazowieckiego, Pruszkowa czy Błonia) korzystało z alkomatów by prowadzić wyrywkowe, profilaktyczne kontrole stanu trzeźwości pracowników. Zapewniało to zmniejszenie, powodowanego przez nietrzeźwego pracownika, ryzyka wypadków przy pracy oraz utrzymanie odpowiedniego stanu bezpieczeństwa i higieny pracy zarówno dla samego pracownika, jak i osób, które z nim współpracowały.

Przeczytaj więcej »
Kontrole PIP w 2020 roku

Kontrole PIP w 2020 – plany

Państwowa Inspekcja Pracy pod koniec 2019 roku przedstawiła plany swojej działalności na kolejne 12 miesięcy. Wynika z nich, że zwiększy się liczba kontroli (zwłaszcza w niektórych branżach narażonych na wypadki przy pracy, np. w budownictwie). Spać spokojnie nie mogą również inni pracodawcy, bo PIP planuje badać kwestie wynagrodzeń, zatrudnienia, profilaktyki oraz PPK. W sumie w 2020 r. ma się odbyć 72 tys. kontroli.

Przeczytaj więcej »